Vid det här laget så har de flesta hunnit få sin elräkning i postlådan, eller direkt in på internetbanken som e-faktura. En elräkning för december som för många blev en obehaglig överraskning på ett belopp man knappast kunnat ana. Att dessutom få den här överraskningen i januari, som för många redan är den sämsta månaden på året rent ekonomiskt så kan det känns som en riktig käftsmäll. Vid ett sådan händelse är det antagligen många som önskar att möjligheten fanns att leva offgrid och vara oberoende av elnätet och hööga kostnader. För många är inte det ett alternativ…

För min del så uteblev den obehagliga överraskningen, dels för att jag har bundet pris några år till och dels för att en det finns möjlighet att värma huset med biobränsle. Hade dock några strömavbrott för några dagar sedan där jag insåg att det kan vara dags att säkra upp med en alternativ strömförsörjning till pannan så att det går att driva fläkt och cirkulationspump några timmar för att ladda tankarna för ett dygns värme. Det är ingen stor kostnad och inte heller en avancerad lösning, så jag ska jag ta tag i nu när helgerna är över. Det gäller att planera, dels så man kan hålla nere elförbrukningen på områden som annars drar mycket ström, som uppvärmning, varmvatten osv. Men också på mer vardagliga områden som belysning, matlagning och tvätt. Mitt hem är ett ”smart hem”. där många lampor är utbytta mot smarta ledlampor som går att styra via en hub. Automatisering gör att önskad belysning tänder och släcker själv och anpassar sig till om det är mörkt ute, om jag är hemma osv. När jag kommer hem och det är mörkt så tänds vissa lampor automatisk och samma gäller när jag åker hemifrån. Smart och sparar energi, både för mig som slipper tända och släcka, samt säker en del på elräkningen.

Upptäckte dock att mitt hem är ganska beroende av Internet då jag skulle byta leverantör nu vid årsskiftet och inkopplingen av nya leverantören blev försenad. Har faktiskt i skrivande stund fortfarande inget internet men hoppas på inkoppling i morgon när det är vardag igen. Märker dock att mina lampor tänder och släcker lite som dom vill nu när internetuppkopplingen inte finns och Wi-Fit inte används på samma sätt då jag får koppla ifrån Wi-Fit och köra Internetdelning från min mobil istället. När den sedan slår på W-Fi automatsikt reagerar belysningen troligtvis som att jag kommer hem och många lampor tänds. Har vaknat av det vid fyra på natten två dagar i rad nu…

När det gäller telefoni så känns det som att det i dagsläget är betydligt enklare att förutse kostnader och spara pengar än vad det var förr. Betydligt enklare också än om man skulle jämföra med elräkningen. Jag har i dag tre telefonnummer, dels för att hålla liv i ”det gamla” fasta numret via IP-telefoni, men också som en säkerhet om en telefon eller ett nummer av någon anledning inte skulle fungera. Dels har jag mitt ”huvudabonnemang” med fria samtal och fri surf så jag kan prata och jobba obehindrat var jag än är och det abonnemanget är inte direkt billigt, men det är tillförlitligt och en fast konstant som är lätt att ha i beräkningarna. Dessutom har jag valt att ha mitt gamla fasta nummer kvar även, men idag går det via ip-telefoni istället för det gamla fasta kopparnätet. Egentligen bara telefonförsäljare som ringer på det numret, så använder det väldigt sällan. Dock en bra trygghet att ha ett extra nummer att kunna ringa från om det skulle bli något fel med det primära. Nu är det dock gammelnumret som spökar då jag inte har internet… Utöver dessa två nummer så har jag även ett tredje nummer som är ett mobilnummer. Även där kan jag ringa fritt och det är en annan operatör än den primära, så blir det krångel så är jag ändå inte helt strandsatt. Det ingår inte så mycket surf i priset, men skulle egentligen vara fullt tillräckligt för de flesta för att kolla mejl, sociala medier och betala räkningar osv. En annan fördel jag ser det med ett extra mobilnummer är att jag kan ha ytterligare en Swish i och med att jag har två banker. Egentligen skulle jag kunna spara minst 500 kr per månad på just telefonin om jag ”bara” hade använt den senare operatören då priset faktiskt är riktigt bra och till och med billigare än att ha kontantkort. Så ett tips om du vill spara pengar på kommunikation är att testa Vimla som operatör, går i Telenors nät, ingen bindningstid och dessutom kan du få en ”tipsrabatt” på 10 kr per månad om du registrerad dig genom min länk:https://www.patrikludvigsson.se/vimla En tia kanske inte känns så mycket, men i och med att rabatten är varje månad så blir det 120 kr per år och 1200 kr på 10 år…Många bäckar små!

Hur som helst, en tredjedel av januari har passerat och även julledigheten är förbi. Nu är det bara att göra det bästa av året som ligger framför en.